Achetez des livres de Richard Wurmbrand

Vous pouvez acheter ces livres:
• Rue des Juifs
• La femme du Pasteur
• Si j’avais trois minutes
• Croire pourquoi

Prix 20 $ plus 10 $ de frais poste et de manutention, pour chacun de ces titres. Téléphonez au 450-967-7792

Faites un Don maintenant !

Vous pouvez effectuer un don de (minimum 20,00 $ s.v.p.) à l’Aide aux Églises Martyres en cliquant sur le bouton PayPal « Faire un don » ci-dessous.

Calendrier

septembre 2021
L M M J V S D
« Avr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

CENACLUL EMINESCU CREŞTE

Vin sărbătorile, sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului şi ale lui Bădica Traian. Ni se umplu sufletele de bucurie şi casele de bunătăţi tradiţionale, pe care fiecare gospodină le pregăteşte după secretele ei proprii, dar şi ale părinţilor care le-au transmis.
Vin sărbătorile cele sfinte, dar până la ele ne pregărim şi spiritul, să dăm şi să primim ce e mai pur în noi, poezia şi harul celor dăruiţi cu boaba de talent ce încolţeşte şi luminează calea înspre frumos, mai înainte de cea a bine miroaselor bucate.
In acest sens, cercul nostru literar, Cenaclul Eminescu, Cenaclul Peniţei deci, s-a întrunit -ca în fiecare lună- şi în aceste ultime două luni, dar cu râvnă mai mare.

În 21 noiembrie ora 18, un grup de peste 30 de auditori a umplut sala de la etajul 6 a Asociaţiei Culturale Române de la Centrul Comunitar din 6767 CDN, nerăbdători să asculte un poet nou venit în lumea noastră. E vorba de D.H.Silvian, care a prezentat o scenetă în dialog între un bărbat şi o femeie, intitulată „Conversaţie – cuvinte dulci, vorbe flămânde”, care într-o noapte se caută şi se resping de la început până la sfârşit pe linia unui fir de telefon. Originalitatea subiectului şi a prezentării lui de către autor, cu vervă şi umor, şi cu ajutorul vocii foarte feminine a poetei Carmen Ionescu, a declanşat un ropot de aplauze.

Poeta Livia Nemţeanu a citit apoi un grup de poezii stranii, printre care : Am fugit din moarte, Miraj, Suntem nemuritori, Strigoaica, din care cităm prima strofă :

Ce curios bate vântul printre stele !
Îmi legăn capul pe frunzele care zbor
Şi mă mir : ce curios bate vântul printre stele !
Parcă-ar fi răsuflarea ta între ochii mei închişi.

Publicul a rămas câteva secunde în tăcere, ca după o taină care a trecut prin sală, şi apoi comentariile au curs cu uşurinţă.

La 12 decembrie s-a întrunit cenaclul „de Crăciun”. Poetul Ionuţ Leonard Voicu s-a prezentat cu un grupaj de poezii inedite, într-un stil total diferit de cele publicate în cele două volume ale sale : Zori de zi, Singur şi departe.
Stilul scurt, concis, lapidar şi plin de simboluri a încântat sala. Iată un scurt extras : „Aferente / două tangente / unite în timp / eu sunt acelaşi / iar tu / nu te schimbi.”

Poetul Marian Costache a citit poezie filosofică ortodoxă, colinde proprii şi un pluguşor neobişnuit, adresat Pruncului Sfânt, în care tresare un imn către Născătoare :
„Aho! Aho! Lume creştină /Azi eşti plină de lumină” şi un cuvânt adresat Cuvântului :
„Aho! Aho! Lumină lină, / Iată-Ţi lumea Ta creştină / Care Ţie Ţi-se-aşterne /Cu valorile-i eterne, / Au venit să Ţi -se-nchine / Toate naţiile din lume / Au venit să tâlcuiască / Căci vor să se mântuiască”.
Cu vorbe bine alese şi umilă închinăciune creştinească, autorul a transmis un val de credinţă, ca un abur de mister duhovnicesc, în acea încăpere de simbioză literară. De remarcat este şi faptul că printre poeziile citite el a realizat mai multe acrostihuri cu o deosebită îndemânare şi o fericită acurateţe.

Părintele Radu Roşcanu a încheiat amurgul acestei zile plină de spiritul sfintelor sărbători, explicând rosturile şi sensurile vizibile şi invizibile dintr-o icoană orientală a Naşterii Domnului, pe care a adus-o cu sine pentru a o arăta tuturor.
Explicaţiile docte ale părintelui Radu Roşcanu fac referire la Vechiul şi Noul Testament, cu citate din prooroci şi evanghelişti. Aflăm, printr-un interesant citat din profeţia lui Isaia –la care iconografia de Crăciun din toate timpurile şi din toate ţările se referă- că „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaşte, propriul Meu popor nu Mă pricepe” (Isaia, 1, 3.) Interesant este că e vorba de o profeţie.
Iată un citat din descrierea icoanei :
„Să privim icoana. Domneşte într-însa pace şi armonie. Stelele sclipesc. Stâncile se deschid pentru a-L primi pe Creator. Animalele sunt paşnice. Păstorii împărtăşesc bucuria lor cu îngerii. Magii vin bucuroşi la Adevărul descoperit lor de stea. Sus la mijloc e sugerată matricea cerului. Din ea ţâşneşte o rază. „Eu sunt lumina lumii … cei ce mă vor urma vor avea lumina vieţii.” (Ioan, 8,12)
Şi aşa mai departe, cuvântul părintelui Radu Roşcanu a fost plin de înţelepciune şi învăţăminte.
Cu această tainică întâlnire spirituală, încheiem anul de graţie 2013 al Cenaclului Eminescu.

Livia Nemţeanu

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>