Achetez des livres de Richard Wurmbrand

Vous pouvez acheter ces livres:
• Rue des Juifs
• La femme du Pasteur
• Si j’avais trois minutes
• Croire pourquoi

Prix 20 $ plus 10 $ de frais poste et de manutention, pour chacun de ces titres. Téléphonez au 450-967-7792

Faites un Don maintenant !

Vous pouvez effectuer un don de (minimum 20,00 $ s.v.p.) à l’Aide aux Églises Martyres en cliquant sur le bouton PayPal « Faire un don » ci-dessous.

Calendrier

septembre 2021
L M M J V S D
« Avr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

LIVIA NEMȚEANU, DE LA ȘTIINȚĂ LA SIMȚIRE

de Radu Roșcanu

În greacă și în ebraică, cuvântul a ști are două înțelesuri: a înțelege, și a iubi cu iubire arzătoare.
Opera Doamnei Livia Nemțeanu – atât Poezia cât și Proza – articulează aceste două înțelesuri; ea curge din izvorul iubirii, fiind dintru început una cu înțelegerea inteligentă a lumii. Această operă rezultă din necesitatea spiritului de a întrupa preaplinul simțirii sale iubitoare.
Simțirea dânsei – în mod surprinzător – este nedisociată de inteligență. De unde și nevoia de documentare, de ancorare solidă a simțirii în înțelegerea cu temei a universului mic și a celui mare, care caracterizează fiecare creație a dânsei.
Uluitorul salt al spiritului din lumea devenită fabuloasă a cercetării macrocosmosului și a microcosmosului o conduce pe autoare către izbăvitoarea renaștere din duh a ființei credincioase. Din nevoia de creație inteligentă dânsa ajunge la virtutea credincioșiei. Un salt prodigios și provocator, o modelizare a unei drumuiri poetice de urmat. Câtă abundență, impetuoasă dăruire de sine, ce izvor limpid de gândire sprințară!
Virtutea filozofică maximă a poetei apare pregnant în aptitudinea exprimării cosmogoniei lumii. Balada facerii prezintă o cosmogonie ritmată sensibil și inteligent; zilele facerii nu sunt închise, ci prezintă deschidere una către urmatoarea; iar în ziua șaptea – surpriză:
… se întristă degrabă Creatorul
– Ca ucenicul mag înspăimântat –
– Că propria creație-i scăpase
– Din mână și zburda destrăbălat.

Ciclul Creației nu continuă însă, într’o zi – a opta zi – care e sugerată numai, căci Creatorul a fost ajuns din urmă de oboseala imperfecțiunii creaturii sale:

– Simțindu-se iar singur, își întoarse
– Obrazul către alte galaxii
– Gândind că ziua șaptea nu-i priise,
– Iar somnul în capcana ce-l pieri.

Un somn care traduce riscul alienării Creatorului în lumea aflată în rătăcire?

Încă odată, nu găsim nici o contradicție între concepția metaforică – biblică – asupra facerii lumii, și concepția cosmológică știintifică despre subiect; iată încă o conlucrare a sensibilității și a inteligenței poetei noastre.

Limba română mânuită cu o generoasă abilitate, stilul concis, rítmul melodic al versurilor, valoarea de restituire a istoriei trăite – față de care ne desparte pe mulți dintre noi un gol ermeneutic produs al terorii istoriei – sunt vectorii unei adevărate măiestrii artistice pusă în slujba păstrării identității noastre românești.

Cetit la Cenaclul Eminescu din Montreal, din 21 noembrie 2013.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>